piatok 10. februára 2012

Ktorá firma bola v roku 2011 lídrom v oblasti patentov?


     Firma , ktorá zaregistrovala v minulom roku najviac amerických patentov je zároveň najinovatívnejšou firmou sveta. Ak hádate, že to bude firma pracujúca na trhu výpočtovej techniky, ste na správnej stope. 
Bol to Apple, Google, alebo Samsung? O nich totiž v poslednom čase najviac počuť, hlavne v súvislosti s "patentovými vojnami", žalobami a blokovaním konkurencie.

     Najinovatívnejšou firmou roka sa stala firma IBM. Medziročne zaregistrovala 6 180 amerických patentov. 
     Je to obrovské číslo a rekord aj pre samotné IBM. Pre ilustráciu: celkovo to predstavuje za rok 2011 viac patentov,  než celkový súčet počtu patentov, ktoré získali firmy Apple, Amazon, Google, EMC, Hewlett-Packard, Microsoft a Oracle/Sun dohromady.  
IBM sa stala patentovým lídrom už po19násty krát.

Rebríček firiem podľa počtu získaných amerických patentov v r. 2011

 

*Zdroj: IFI CLAIMS Patent Services
 
     Niektoré z patentov firmy IBM sú skutočne zaujímavé, napríklad U.S. Patent #8,005,773, ktorý chráni špeciálny systém  pre simuláciu mozgovej kôry - vynález popisuje metódu vývoja počítačového systému simulujúceho činnosť mozgu. Systém by mal napodobniť kognitívne systémy a funkcie mozgovej kôry.

Tip: Ak sa chcete o tomto patente dozvedieť viac, zadajte jeho číslo  (v tvare „US 8005773“) do vyhľadávača Google Patent Search (http://www.google.com/patents). Získate tak prístup k patentovej dokumentácii vrátane výkresov, v tomto prípade vývojových diagramov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára